Ana içeriğe atla

Farkli Lezzetler

Boğazıma düşkün bir insan olmasam da, farklı tatları denemek için aylar öncesinden hayaller kurmuştum. Okuduğum kitaplarda defalarca geçen, festivalleri dahi düzenlenen yam kök bitkisini yemek için sabırsızlanıyordum. Tatlı patates, papaya, passion fruit, garden egg, guava ve daha nice farklı lezzete odaklanırken, alışık olduğumuz sebze ve meyvelerin sayıca azlığı ve pahalılığı halen alışamadığım bir nokta. Abuja'da aradığınız bir çok şey var, alıştığınız formda ve fiyatta olmasa da buluyorsunuz. Onların yanı sıra da yepyeni lezzetleri görüp tanıma fırsatı elde ediyorsunuz. 

Buğday unundan çok daha popüler olan un türlerini görüyorum raflarda. Şimdilik pirinç unu ve plantain(iri bir muz mu desem ki?) ununu denedim, krepleri gayet lezzetli oldu ama benden başka kimse yemiyor neden ki😕


Etin bizdeki kadar pahalı olduğu çok az ülke var sanırım. Bir kilo üzüm ile bir kilo etin fiyatı aynı, yada iki kilo pirinç ile diyeyim. Etin lezzeti güzel, ancak uzun süre haşlamak gerekiyor, zira Afrika hayvanları zayıf ve kaslı, bu da etlerini sert ve sinirli yapıyor. Hemen hemen her yemekte et kullanmak, sebze kullanmaktan daha ekonomik desem inanır mısınız? 


Nijerya mutfağına hemen giremedim ama buraya ait meyve ve sebzelere ilk günlerde ulaştım. Hemen paylaşıyorum.
Turuncu tatlı patates
Turuncu tatlı patatesin pişmiş hali.
tadı balkabağı ile kestane arası bir şey gibi.
Evde benden başka seven ve yiyen yok.
uyuz bir durum...
Beyaz yada sarı kabuklu tatlı patates



Kırmızı kabuklu tatlı patates. Ama içi sarımtırak

Hindistan cevizi diyenler bilemedi. İşte karşınızda meşhur kök bitkisi yam. Patatesgillerden desem yalan olmaz. Ama daha sert, daha kekremsi. Nijerya'nın en temel gıdası yam. 

Uyduruk yemeklerimden sarı kabuklu tatlı patatesle, yam kızartmasının zerdeçallı yoğurt ile buluşması.



Muz cipsi dicem ama aslında Plantain cipsi olur kendileri





Sevgili papaya, seni daha tatlı daha bir sulu bekliyordum.
Tatsız bir kavun gibisin bence. Ama çok şifalı olduğun için yiyorum.


Guavanın içi kırmızı dışı sarı olan cinsi. Pek lezzetli, pek faydalı.
Armuta benzeyen bu meyve de yeşil guava. Armut kadar tatli değil ama sevdik.

Passion Fruit. Ekşi üzüm gibi bir tadı var. Biz içindeki çekirdekleri kurbağa larvasına benzetince Nihal'in sözlüğünde adı kurbağa aldı. O kapkalın kabuklar da yeneydi iyiydi. içinden çıkan iki kaşık çekirdeği yiyip kabuğu atınca tuhaf hissediyorum. Ama tadı nefis.








Patlıcanın sarısı diyelim. Buradaki ismi gardenegg. Meyve niyetine çiğ de tüketiliyor, patlıcan gibi yemeklere de katılıyor. Evdekilere sevdiremediklerimden...



Farkli lezzetlere ulaştıkça eklemeler yapacağım. Şunu da ekleyip bitireyim. Yurt dışına giden her insan ülkesinde alışageldiği lezzetlerin peşine düşer, bir Türk, peyniri, zeytini, bulguru, mercimeği bulmadan rahat eder mi? Sağolsun Lübnanlı kardeşlerimiz vaktiyle Abuja'ya gelmişler, restoranlar ve marketler açmışlar, çok da sevap kazanmışlar. Yoksa peynirsiz, zeytinsiz, bulgursuz, ekmeksiz, çaysız ve yoğurtsuz kalacaktık. Tüm bunları pahalıya alsak da, bulunmaları bile yetiyor. Ama yolu buraya düşüp de, Ezine peyniri, sele zeytini, ceviz, fındık ve Antep fıstığı almadan gelen vicdansızları da Allah'a havale ediyorum:) 




Yorumlar